Första hjälpen för läckande tygblöjor

|19/06, 2020

Första hjälpen för läckande tygblöjor

Att tygblöjor läcker kan ha olika anledningar. Här har vi samlat ihop de vanligaste anledningar och hur du själv kan åtgärda problemet. 

1. Kontrollerar passformen! Läs i vår Guide hur man sätta på en tygblöja och vad man bör tänka på. (Klick på bilden för att komma till guiden.)

2. Kontrollerar att inget av det uppsugande material sticker ut. 

Var noga med att inget material som är tänkt för att suga upp kiss stickar ut annars händer det lätt att kläderna suger åt sig kiss. 

3. Har du tvättat inläggen tillräckligt ofta?

Inlägg som framförallt består av naturmaterial behöver oftast tvättas in. Det tar oftast 5-8 tvätt innan de suger riktigt bra, men det betyder inte att du måste tvätta mer än 1 gång innan du kan använda blöjor med hög andel naturmaterial - oftast räcker det att byta blöjan lite oftare. 

4. För lite uppsugande material eller för lång tid mellan blöjbyten

Alla inlägg/blöjor kan bara suga upp en viss mängd - antingen byter du oftare eller så kan du använda flera inlägg samtidigt. En bra kombination är till exempel Bambu + Hampa eller Mikrofiber + Hampa/Bambu. Har du AIO blöjor kan du "boosta" de med tunna inlägg i hampa. De finns till exempel från Windelmanufaktur (här). 

5. Blöjan har fel storlek eller passform för just ditt barn. 

Inte alla blöjor passar alla barn precis som inte alla byxor passar alla barn. Ibland är låren för smala och oavsett hur man knäpper så glipa det runt benen då är det bäst att lägga undan blöjan och provar den igen om några veckor. 

6. Fel inlägg

6.1. Inläggen passar inte blöjan. Det är viktigt att inläggen är minst lika långa som blöjan, men helst lite längre. Inläggen får inte heller vara mycket smalare än blöjan för då kommer kisset rinner ut bredvid inlägget. 

6.2. Inlägget som ligger överst i blöjan suger upp kisset för långsamt. Hampa till exempel suger mycket, men väldigt långsamt. Har man ett barn som kissar mycket med en gång kan man prova att ha ett inlägg i polyester överst och till exempel hampa, bomull eller bambu underst. 

7. Läckage runt magen

Byter du på en pojke kan du rikta dennes snopp nedåt för att undvika läckage vid magen. Sover barnet på magen kan man lägga ett dubbelt i fram för att få mer uppsugning där den behövs. 

8. Är blöjan defekt?

Det hoppas jag verkligen inte, men vänd blöjan ut och in för att se om PULen har små hål eller lamineringen har släppt.