1. Förberedd tygblöjan!
Att förberedda blöjorna innan blöjbyte har två stora fördelar, först bidra det till en ökade säkerhet för ditt barn när du byter på skötbordet, i soffan eller liknande och för det andra blir blöjbyten inte onödigt långa för barnet.
2. Inlägget ska vara smalare än blöjan!
Sömmarna runt benen är oftast den svaga punkten och om de blir fuktiga kan kläderna dra åt sig fukt. För att hålla barnets kläder torra är det viktigt att inlägget är lite smalare än blöjan. Men verkligen bara lite, är inläggen för smala kan kisset kommer direkt på PUL-tyget och då kan det också läcka. I början är det därför lättast att köpa de tillhörande inlägg från samma märke eller prefolds och vikblöjor där man kan anpassa bredden perfekt efter blöjan.
3. Ett litet extra inlägg för spädbarn och småbarn!
För att förebygga läckage måste kisset absorberas så snabbt som möjligt. Speciellt äldre spädbarn och småbarn behöver oftast ett litet extra inlägg. När du packa din tygblöja ligger det stora inlägg alltid överst och det mindre underst. Mindre inlägg som ska göra att din blöja absorberar mer utan att den blir klumpig kallas oftast för booster.
4. Ett extrainlägg för större barn!
För större barn kan man ta ett riktigt inlägg som man vika en gång i mitten och så lägger man det för pojkar och barn som sover på magen i fram och för flickor i mitten av blöjan.
5. Välj rätt inlägg
Det är naturligtvis viktigt att tygblöjorna har tillräcklig sugkraft. Inlägg i polyester suger snabbt och mycket, men är sämre på att hålla vätskan vid tryck däremot håller hampa. linne och bambuviskos vätskan mycket bättre, men suger långsammare (särskilt hampa). Så en kombination av olika material är att rekommenderar. Inlägget i polyester närmast huden och hampa underst till exempel. Det finns också inlägg att köpa som består av till exempel bambuviskos, bomull och hampa de är bra för nybörjare eftersom de redan har den perfekta blandningen.
Om du är osäker på hur länge blöjan håller kan du helt enkelt byta oftare och se om inlägget redan är väldigt blött eller bara lite fuktig.
6. Prisvärda inlägg
Oavsett vad du vill ha för material finns det inlägg i olika prisklasser. Priset beror oftast på tillverkningsland och eventuella certifieringar så som GOTS, Oeko-tex och såklart valet av materialet. Vill man ha minst Oeko-tex och EU som tillverkningsland brukar vikblöjor eller prefolds vara den billigaste alternativen, vem som tycker det är mindre viktigt hittar också hampainlägg i samma prisklass.