Fluffrumpan

2°C varmare i engångsblöjor än tygblöjor

2°C varmare i engångsblöjor än tygblöjor

För några år sedan ville en grupp tyska barnläkare veta varför antalet spermier hos män har minskat under de senaste 40 åren. Allmänt antog man att det berodde på miljögifter, men under samma period skedde också omställningen från tygblöjor till engångsblöjor. 

Vanligtvis ligger temperaturen i testiklarna 2,5°C under kroppstemperaturen. Man vet att produktionen av spermier påverkas negativt om temperaturen i testiklarna är för hög hos vuxna män. Små barn har inga spermier, men under de första 2 åren bildas de sertolicellerna som senare har stort betydelse för produktionen av spermier. 

Därför fick 48 pojkar upp till 4,5 år har engångsblöjor på sig i 24h och en annan dag bomullsblöjor i 24h. Under de 24h timmarna kontrollerade man regelbundet hur mycket temperaturen steg runt pungen. I tygblöjorna var temperaturen lägre. Hos alla 48 pojkar minskade temperaturskillnaden, till de 2,5 graderna lägre det borde vara, drastisk och hos 13 av dem fanns ingen skillnad längre. Med engångsblöjor ökar temperaturen runt pungen i snitt med 2°C. 

Facit: Studien har inte bevisat att engångsblöjor påverkar utvecklingen av testiklarna negativt. Det krävs mer data under en väldig lång period, dock visar den att bomullsblöjor andas bättre och är temperaturreglerande. 

Här hittar du All in one blöjor från Mommy Mouse som har en insida av oblekt och ekologisk bomull. Om du letar efter en prisvärd variant av tygblöjor i naturmaterial är vikblöjor eller prefolds i kombination med en ytterbyxa i ull eller PUL en bra och enkel alternativ.