GOTS, kbA, kbT, Oeko-tex mm - Tygblöjor och miljömärkningar

|26/04, 2020

GOTS, kbA, kbT, Oeko-tex mm - Tygblöjor och miljömärkningar

Här ska du få en liten översikt över de olika miljömärkningar som våra tygblöjor kan ha och vilka märken som har vilka miljömärkningar. Jag tar upp det som jag personligen anser som viktigast, och vill du läsa mer om de enskilda certifieringar finns länkar. Jag tar upp temat barnarbete eftersom jag anser det som viktigt och tror att många av oss inte har förstått hur stort problemet är inom textilbranschen eller i vissa länder. 

Märken: Engel, Reiff

Best från Naturtextil IVN är den högsta certifieringen inom textilbranschen. Bara tyger som består till 100% av ekologiska material och till max 10% av så kallade regenatfiber som till exempel viskos (läs mer om viskos i blogginlägget "Materialien i våra tygblöjor") kan certifieras. Väldigt få kemikalier är tillåtna under produktionen och det finns höga krav på skyddet för arbetstagare. Dock får barn arbeta på fabriken, men de får inte jobba på natten, mer än 40h i veckan, har rätt till rast och de måste få chans till en utbildning mm. 

Läs mer om Naturtextil IVN och Best här: https://naturtextil.de/

Märken: Glückswindel, Little Birds Diapers använder en del tyger med GOTS certifiering till exempel alla blöjor med birdseye cotton och bambufrotté.

GOTS är känd världen över och har lite lägre krav än Best från Naturtextil IVN, men är rätt lika eftersom Naturtextil IVN var med under utvecklingen av GOTS. Båda har som mål att textilbranschen ska bli hållbar hela vägen, men GOTS fokus ligger mer på att kraven är så att textilbranschen lättare kan uppnå dem. GOTS har två varianter "made with" där 70% av produkten består av naturliga material som är kbT eller kbA certifierade, resten kan vara till exempel naturliga material utan kbT eller kbA certifiering, viskos eller andra konstfiber och sen finns det "organic" där är 95% procent av produkten är gjort av naturliga material som är kbA eller kbT och 5% får består av annat. Även här får barn arbeta på fabriken, men de får inte anställa fler, de måste få möjlighet till en utbildning mm. 

Vill du läsa mer om skillnaden mellan IVN och GOTS läs här: https://naturtextil.de/qualitaetszeichen/gots/ 
Vill du läsa mer om GOTS läs här: https://naturtextil.de/wp-content/uploads/2017/06/GOTS-version5-01Maerz2017_deutsch_final.pdf


Märken: Glückswindel, en del tyger från Little birds diapers, Windelmanufakturs inlägg, Reiff, Engel

kbA står för kontrolliert biologischer Anbau = kontrollerad ekologisk odling. Odlingen sker utan kemisk gödsel eller syntetiska bekämpningsmedel och varierad växtföljd är ett av kraven. Certifieringen förbjuder barn- och tvångsarbete. Dessvärre säger denna certifieringen inget om hur själva tillverkningen av slutprodukten ska gå till. Ibland översätts kbA med "Cotton organic", men där verkar det inte finnas några krav på arbetsförhållanden. Därför har jag det som en extra certifiering. 

Här kan du läsa mer: https://julaine.de/fileadmin/user_upload/PDF/OEko-Siegel-Textil-Zusammenfassung_final.pdf


Märken: T-tomi för bomull, Mommy Mouse, Windelmanufaktur

Dessa märken anger alltså inte kbA utan ekologisk bomull. Det verkar vara samma krav på själva odlingen, men beroende på vart man kollar finns inte alltid krav på arbetsförhållandena. Som jag förstår finns det ingen internationell standard utan varje land eller organisation som kontrollerar odlingen har olika kriterier, därför finns också många olika logon osv. 


Märken: Engel, Glückswindel, Reiff, Windelmanufaktur

kbT står för kontrollierte biologische Tierhaltung = kontrollerad ekologisk djurhållning. Det innebär att djuren har ett bra liv, det används inga kemikalier på själva djuren eller till deras foder, inte heller är mulesing metoden tillåten.  

Läs mer här: https://julaine.de/fileadmin/user_upload/PDF/OEko-Siegel-Textil-Zusammenfassung_final.pdf


Märken som är certifierade: Avo&Cado, Mommy Mouse, Milovia, Culla di Teby

Anavy använer nästan utesluten tyger som är Oeko-tex standard 100 och Boo&Boo använder sen 2019 uteslutande tyger som har Oeko-tex standard 100, men slutprodukten är inte certifierad. Little Birds Diapers linen och hampa tyger är ockso Oeko-tex standard 100.

Oeko-tex eller Öko-tex standard 100 är en världsomfattande hälsomärkning som garanterar att den färdiga produkten inte innehåller några ohälsosamma kemikalier. Vilket alltså säger att till exempel själva odlingen av bomullen inte måste vara ekologiskt. Det finns inga krav på arbetsmiljön eller liknande. 

Här kan du läsa mer: https://www.oeko-tex.com/en/our-standards/standard-100-by-oeko-tex


Märken: ALLA märken som vi på Fluffrumpan säljer får sin ull från EU och här är denna metoden förbjuden. Det är något som är väldigt viktigt för oss. 

Vad innebär mulesing egentligen? Mulesing betyder att man skalperar bakdelen på får för att förebygga angrepp av blåflugor. Metoden förekommer framförallt i Australien, men är djurplågeri då ingreppet ofta görs utan bedövning. Många företag har valt att ta avstånd från leverantörer som använder sig av denna metoden och idag har förekomsten minskat dramatiskt.