Innan du köper på dig en hel uppsättning är det bra att testa lite olika tygblöjor och system, eftersom det kan vara väldigt olika vilken typ av blöja man gillar bäst eller vilket märke som sitter bäst på just ditt barn. Vi har sammanställd några prova-på-paket som kan vara en bra start.
Du hittar alla våra paket här. De flesta använder olika märken och system beroende på situationen, men det går också utmärkt att bara ha ett märke/system. Man behöver inte heller använder tygblöjor på heltid - många använder de bara hemma och på korta utflykter eller bara på dagen,men engångs på natten. Det är upp till dig!
För att kunna använda tygblöjor på heltid rekommenderar vi 24-30 stycken och 4 nattblöjor, om man tvättar var 3:e dag. Sen behöver man fundera på hur man vill förvara sina smutsiga tygblöjor, det kan se lite olika ut beroende på hur platsen ser ut där man byter blöjor, En PUL påse/ blöjpåse till exempel tar väldigt lite plast och kan hängas upp nästan överallt. Vill man hellre ha en hink räcker det kanske med en tvättpåse i - viktigt är bara att man inte stänga locket, eftersom man bör förvara tygblöjor luftiga.
Det grundläggande:
- Tygblöjor så att det räcker för 24-30 blöjbyten. Till exempel 24-30 pocketblöjor eller All-I-Ett blöjor, 5 blöjskal och 24-30 vikblöjor, inlägg eller formsydda blöjor eller 2-3 ytterbyxor + 5 inre blöjor + 24-30 inlägg om man använder ett tredelat system.
- Många tygblöjor är One Size blöjor och räcker oftast hela blöjperioden. Väljer man tygblöjor som finns i olika storlekar behöver man köpa nya allt eftersom barnet växer.
- För att förvara smutsiga tygblöjor föredrar de flesta en hink med en tvättpåse i eller PUL påsar som man kan hänga vid skötbordet. Man behöver minst 2 stycken, eftersom man tvättar de med blöjorna.
- Om man vill använda tygblöjor på natten behöver man ca 4. Formsydda blöjor med en byxa i PUL eller ull över är den kombinationen som funkar för de allra flesta.
- Om man vill använda tygblöjor på förskolan behövs oftast 8 stycken. De flesta väljer pocketblöjor eftersom de är lätta att förbereda och enkla för personalen.
Valfritt tillbehör:
- Engångsinlägg som man kan slänga precis som engångsblöjor.
- Bambuservetter eller rispapper som underlätta bajshanteringen.
- Stay dry inlägg som man kan lägga överst i blöjan för att barnet inte ska känna sig blött. De används i tygblöjor som är gjorda av till exempel bomull eller bambu.
- Små PUL påsar för att förvara smutsiga tygblöjor när man är ute eller på förskolan.
- Booster som man är tunna och kan ge en blöja lite extra uppsugning.
- Snappi och/eller Boingo används för att fästa vikblöjor eller prefolds.
- Handdusch kan kopplas till kranen på handfatet när det inte finns en duschslang för att skölja av bajset.