Breberky - Menssvamp/ havssvamp

  • 125 kr

Menssvampen är gjord utav bitar av naturlig havssvamp. Den är ett skonsammare och miljövänligare alternativ traditionella tamponger.Menssvampen har en hög absor

Läs mer

I lager.
Dela

Menssvampen är gjord utav bitar av naturlig havssvamp. Den är ett skonsammare och miljövänligare alternativ traditionella tamponger.
Menssvampen har en hög absorptionsförmåga och är mjukare och därmed bekvämare än tamponger. Extra plus är att den inte torkar ut slemhinnorna och därmed är risken för skav och obehag otroligt mycket mindre. Eftersom det är en havssvamp kan den såklart även användas till ansiktsrengöring eller dyl!

Användning:
Innan första användningen och mellan perioderna är det otroligt viktigt att svampen rengörs ordentlig, se hur nedan!
Börja med att tvätta händerna noga. Du blöter sedan svampen, antingen genom att hålla den under rinnande vatten eller lägga den i en skål med rent vatten en stund innan användning. När den är blöt kram den försiktigt i handflatan för att få bort överflödigt vatten. OBS vrid eller böj den inte då är det risk att de känsliga strukturerna går sönder. Och krampa den aldrig i torrt tillstånd, då riskerar den att smula sönder! Sedan håller du den ihop pressad och för in den som en tampong. På samma sätt som en tampong bör inte menssvampen sitta i för länge åt gången, men du kan enkelt ta ut den och skölja igenom den i rent vatten för att sedan återinföra samma svampen igen. Har du inte tillgång till rent vatten eller tid att skölja ur den grundligt, är ett tipsa att lägga den i en lite pulpåse tills du kommer hem. Gör en ordentligt rengöring utav svampen ca varannan dag och efter varje cykel är över. Är du orolig att den läcker innan du lärt dig hur mycket den absorberar så rekommenderar vi ett tunt trosskydd i tyg som komplement. Eftersom det är en svamp och den lätt komprimeras vid uttag och då släpper vätska, var försiktig första gångerna du för ur den, då det kan läcka blod! Det brukar gå bättre efter några försök. Vill man kan man även fästa ett snöre i svampen (helst ungefär på mitten så men inte riskerar att svampen går sönder när man drar i snöret.) för att underlätta uttag.

Eftersom svampen är så mjuk och följsam går det även bra att använda den undre samlag. Men då rekommenderas att rengöra den efteråt.

Rengöring/desinficering:
 
Menssvampen måste rengöras/desinficeras innan första användning, ca varannan dag under mensen och när mensen är slut och efter ev samlag.
Lättast är att skaffa en mindre behållare om ca 200 ml för ändamålet.
Koka upp vatten och tillsätt en stor tesked salt. När saltet löst sig helt i vattnet, låt svalna till fingervarmt, då för varmt vatten skadar svampen. Lägg sedan i den redan ursköljda svampen i saltlösningen, se till så att hela svampen är nedsänkt i saltlösningen, och låt dra minst 3 timmar och absolut längst i 24 timmar. Skölj/krama sedan ur den under rinnande vatten. Skall svampen inte användas på en gång, se till att den är helt torr innan du lägger undan den. Det finns även recept där man använder TeaTree olja och vinäger, men det här sättet rekommenderar Breberky och jag tycker det känns som det säkraste och lättaste alternativet.
OBS att det trots saltbad finns en risk att svampen inte blir helt ren/bakteriefri och den används på egen risk!

Storlekar:

  • XS 4 - 5cm:  Mild menstruation
  • S 5 - 6,5 cm : Normal blödning
  • M  6,5 - 7,6 cm : Kraftig mens
  • L 7,6 - 9cm : Mycket kraftig menstruation
  • XL 8,9 - 10cm:  Mycket kraftig menstruation
  • XXL 10 - 11,4cm:  Mycket kraftig mens

Det är bättre att gå på en lite stor svamp, då du själv lätt kan klippa i en blötsvamp så att storlek och form passar dig.

 Foton är endast för illustrativa syften - menssvampar kan variera något i form, färg och storlek.