Fluffrumpan

Guide för tygblöjor


Det finns många fördelar med tygblöjor. De är till exempel bättre för miljön och ekonomin. Har barnet lätt att få blöjeksem är tygblöjor att föredra eftersom de inte innehåller kemikalier samt är luftigare. Dessutom är ju tygblöjor mycket finare!

Det är svårt att veta vilken blöja som kommer att fungera för både er och bebisen, så jag rekommenderar att prova lite olika sorter och börja med något som tilltalar er.

Glöm ej att du inte enbart måste använda tygblöjor.  

 


Hur hanterar man smutsiga tygblöjor?

Är det bara kiss i blöjan tar man av den, viker in eventuell kardborre, och tar ut eventuella inlägg.

Amningsbajs sköljs av och sen gör du likadant som med kissblöjan. Är bajset fast kan du vända blöjan upp och ner över toan så att det ramlar ut.

För att underlätta hantering av bajsblöjor kan du använda dig av duschslangen, om den räcker till toan, eller montera en så kallad ”handdusch” på kranen. Skulle inte det räcka till, så kan du använda ett engångsinlägg eller rispapper. Det går såklart även att skölja av blöjan direkt i handfatet, men det kan kännas lite ofräscht. Ett annat tips är att spola av blöjan så innehållet hamnar i en hink och därefter hälla det i toaletten. När man läser detta kan det låta jobbigt och besvärlig. Men när man väl är igång så brukar allt snabbt falla på plats. Men om du verkligen vill förenkla det så kan du börja med babypottning! Läs mer om det på blöfri bebis.

 

Förvaring:

Vanligast är att förvara sina använda tygblöjor i en PUL-påse. Den är vattentät och kan andas. På det viset kan du förvara dina blöjor i 3-4 dygn.

Om du bara vill tvätta dina blöjor en gång i veckan eller ännu mindre så är rekommendationen att du hängtorkar dem i mellan.

 

Tvätt

 Det finns 5 variabler som man bör tänka på när man tvättar tygblöjor.

 1. Vattnets hårdhet: Oftast går det att fråga din kommun om detta. Har du hårt vatten behöver du använda mer tvättmedel, men det är varken bra för miljön eller dina tygblöjor. Så rekommendationen är att du anväder en tvättmedel som är framtagen för hårt vatten, till exempel "rockin green".
 • Polyester och minky är känsligt för hårt vatten och deras förmåga att suga upp vätska minskar kraftigt om man inte använder något som mjukgör vattnet.
 1. Din tvättmaskin: Kolla att din tvättmaskin inte bara har energiklass A utan även tvätteffekt A. Det är viktigt att tvättmaskinen sköljer bra. Det hänger på en kombination av vattenmängd och hur trumman rör sig. Den ska inte bara stå stilla när vattnet tappas av. Det är även viktig att du varken har för lite eller för mycker tvätt i maskinen. OBS tvätta inga stora plagg som lakan eller liknande ihop med tygblöjor. De blir inte rena om de fastnar i lakan.
 2. Tvättemperatur: Det är tvättemparaturen som aktiverar tvättmedlet. De flesta blöjor kan du tvätta i 60 grader. Tvätta inte dina blöjor på högre temperatur än rekommenderat. På lång sikt är det inte bra för kardborre, resår och PUL.
 3. Tvättprogram: Det är viktig att du väljer ett program som ger tvättmedlet tid att jobba. Det får inte vara för kort och det behövs tillräckligt med vatten.
 4. Tvättmedel: Det är något som det pratas mycket om och alla säger olika. Många rekommenderar att man bör undervika mjukmedel, parfymerat tvättmedel, blekmedel och tvätta inte med något som innehåller mer än 5% tvål eller såpa. Vad jag har kunnat konstatera av mina och andras erfarenheter är att om du har en bra tvättmaskin, tvättar var tredje dag och dina tygblöjor till största delen består av naturmaterial kan du egentligen använda vilket tvättmedel som helst. Men det finns två tillfällen då du verkligen bör använda ett tvättmedel som är framtaget för tygblöjor:
 • Om dina blöjor är tillverkade i syntetiskt material som till exempel polyester eller minky så kan vanligt tvättmedel försämra blöjans uppsugningsförmåga väsentligt. 
 • Om du har en tvättmaskin som inte har tillräcklig förmåga att rengöra eller spola ur tvättmedlet. Förr eller senare kommer då blöjorna att börja lukta illa och det blir läckage eftersom tvättmedlet sitter kvar i blöjorna. Risken är då även stor att barnet får blöjeksem. Tvättmedel som är framtaget för tygblöjor är lättare att spola ur och därför är dessa bättre att använda när tvättmaskinen har dålig tvätteffekt. 

 

De flesta tygblöjetillverkare rekommenderar att man väljer ett program i sin tvättmaskin som

 • Först spolar med kallt vatten för att ta bort det värsta
 • En huvudtvättgång som är tillräckligt lång så att tvättmedlet kan jobba
 • Dubbel efterspolning så att inga tvättmedelrester finns kvar


De olika typerna av tygblöjor

AIO (All in one) är mest lik en engångsblöja. Utsidan består av ett vattentätt material och på insidan finns ett sugande material.

+ enkelt            populärt hos barnvakt/dagis                              enkelt att tvätta/torka

- relativ dyra    mycket tvätt

-> man behöver ca 24 stycken för heltid                                    

Här kan du se alla AIO blöjor!

SIO (Snap-in-one) system innebär att det absorberande inlägget knäpps fast i en vattentätt ytterbyxa. 

Fördelar: mindre tvätt, lätt att anpassa efter behov, inga lösa inlägg

Nackdelar: lite mer jobb vid blöjbyte jämfört med AIO

-> man behöver ca 8-10 ytterbyxor och 30 inlägg för heltid

Här kan du se alla SIO blöjor!

 


Hybridblöjor består av flera delar, som man måste sätta ihop innan man kan använda den. Vid blöjbyte brukar man bara behöva byta inlägget och blöjbyxan och den inre blöjan går att använda flera gånger.

+ mindre tvätt                                                          billiga i inköp                                blöjbyxan torkar snabbt

- lite mer jobb vid blöjbyte

-> man behöver ca 30 inlägg + 5 blöjbyxor + 10 inre blöjor för heltid             

Här kan du se alla hybridblöjor!       

               

Pocketblöjan består av en vattentät blöjbyxa med en insida av tunt tyg. I en ände av blöjans insida finns en öppning (pocket) där man lägger i ett eller flera uppsugande inlägg.

+ lätt att sätta på när den är förbered            populärt hos barnvakt             lätt att anpassa efter behov

- mycket tvätt (Blöjbyxan+inlägg måste bytas varje gång) lite mer tidskrävande att hantera vid tvätt

-> man behöver ca 24 stycken för heltid                                    

Här kan du se alla pocketblöjor!


Formsydd blöja består enbart av tyg och behöver en blöjbyxa. De används oftast till natten.

+ blöjbyxan behövs inte bytas varje gång    Hög uppsugningsförmåga     

- Kan upplevas som stora och otympliga

-> man behöver 24 stycken + 5 blöjbyxor för heltid              

Här kan du se alla formsydda blöjor!


Vikblöjan är den klassiska blöjan och är mycket underskattad.

+ billiga              kan vikas på många olika sätt som passar just dina behov  lite tvätt, torkar snabbt           vikisar kan man använda på många olika sätt

- behövs mer tid för att lära sig                         blöjbyten är mer tidskrävande                         

-> man behöver ca 24 stycken + 5 blöjbyxor för heltid         

Här kan du se alla vikblöjor!


Prefolden är nästan som vikblöjor, men oftast i form av en ”limpa” som har flera lager i mitten. De fästs ofta med en Snappi  och behöver en blöjbyxa.

+ billiga              enklare än vikisar                       blöjbyxan kan oftast används flera gånger

- blöjbyten är lite mer tidskrävande

-> man behöver ca 24 stycken + 5 blöjbyxor för heltid         

Här kan du se alla prefolds!

Blöjbyxor är vattentäta och har inget absorberande inlägg. De kan bestå av PUL (polyuretanlaminerad polyester) eller ull (läs mer om ullbyxor här)

Här kan du se alla blöjbyxor!


 

Vad gör man med tyblöjorna när barnet inte behöver dem längre?

En av de bästa sakerna med tygblöjor är att du kan sälja dem! På Facebook finns många grupper där man kan sälja sina begagnade tygblöjor.

 

JAG VET ATT DET KÄNNS SOM EN DJUNGEL I BÖRJAN, SÅ OM DU BEHÖVER HJÄLP KAN DU ALLTID KONTAKTA MIG ELLER KOM FÖRBI OCH PROVA! ATT ANVÄNDA TYGBLÖJOR ÄR MYCKET ENKLARE ÄN DU TROR! DET ÄR BARA ATT VÅGA OCH BÖRJA!