Hur tvättar och förvarar man smutsiga tygblöjor?

Vill du veta ännu mer kan du läsa vidare här: 


Hur hanterar man smutsiga tygblöjor?

Är det bara kiss i blöjan tar man av den, viker in eventuell kardborre, och tar ut eventuella inlägg.

Amningsbajs sköljs av och sen gör du likadant som med kissblöjan. Är bajset fast kan du vända blöjan upp och ner över toan så att det ramlar ut.

För att underlätta hantering av bajsblöjor kan du använda dig av duschslangen, om den räcker till toan, eller montera en så kallad ”handdusch” på kranen. Skulle inte det räcka till, så kan du använda ett engångsinlägg eller rispapper. Det går såklart även att skölja av blöjan direkt i handfatet, men det kan kännas lite ofräscht. Ett annat tips är att spola av blöjan så innehållet hamnar i en hink och därefter hälla det i toaletten. När man läser detta kan det låta jobbigt och besvärlig. Men när man väl är igång så brukar allt snabbt falla på plats. Men om du verkligen vill förenkla det så kan du börja med babypottning! Läs mer om det på blöfri bebis.

 

Förvaring:

Vanligast är att förvara sina använda tygblöjor i en PUL-påse. Den är vattentät och andas. På det viset kan du förvara dina blöjor i 3-4 dygn.

Om du bara vill tvätta dina blöjor en gång i veckan eller ännu mindre så är rekommendationen att du hängtorkar dem emellan.

 

Tvätt: 

OBS! använd inga sköljmedel!

 Det finns 5 variabler som man bör tänka på när man tvättar tygblöjor.

  1. Vattnets hårdhet: Oftast går det att fråga din kommun om detta. Har du hårt vatten behöver du använda mer tvättmedel, men det är varken bra för miljön eller dina tygblöjor. Så rekommendationen är att du använder ett tvättmedel som är framtaget för hårt vatten.
    Polyester och minky är material som är känsliga för hårt vatten och deras uppsugningsförmåga minskar kraftigt om   man inte använder något som mjukgör vattnet.
  2. Din tvättmaskin: Se efter så att din tvättmaskin inte bara har energiklass A utan även tvätteffekt A. Det är viktigt att tvättmaskinen sköljer bra. Det hänger på en kombination av vattenmängd och hur trumman rör sig. Den ska inte bara stå stilla när vattnet tappas av. 
  3. Mängden tvätt i maskinen. Det är även viktig att du varken har för lite eller för mycket tvätt i maskinen. Lagom brukar vara att fylla trumman så den är 2/3 full. Då blir det en lagom bearbetning av tvätten och vattnet kan skölja ur allting ordentligt. OBS tvätta inga stora plagg som lakan eller liknande ihop med tygblöjor. Tygblöjorna blir inte rena om de fastnar i lakan.
  4. Tvättemperatur: Det är tvätttemperaturen som aktiverar tvättmedlet. De flesta blöjor kan du tvätta i 60 grader. Tvätta inte dina blöjor på högre temperatur än rekommenderat. På lång sikt är det inte bra för kardborre, resår och PUL.
  5. Tvättprogram: Det är viktig att du väljer ett program som ger tvättmedlet tid att jobba. Det får inte vara för kort och det behövs tillräckligt med vatten.
  6. Tvättmedel: Det är något som det pratas mycket om och alla säger olika. Många rekommenderar att man bör undvika mjukmedel, parfymerat tvättmedel, blekmedel och tvätta inte med något som innehåller mer än 5% tvål eller såpa. Vad jag har kunnat konstatera av mina och andras erfarenheter är att om du har en bra tvättmaskin, tvättar var tredje dag och dina tygblöjor till största delen består av naturmaterial kan du egentligen använda vilket tvättmedel som helst. Men det finns två tillfällen då du verkligen bör använda ett tvättmedel som är framtaget för tygblöjor:
  • Om dina blöjor är tillverkade i syntetiskt material som till exempel polyester eller minky så kan vanligt tvättmedel försämra blöjans uppsugningsförmåga väsentligt. 
  • Om du har en tvättmaskin som inte har tillräcklig förmåga att rengöra eller spola ur tvättmedlet. Förr eller senare kommer då blöjorna att börja lukta illa och det blir läckage eftersom tvättmedlet sitter kvar i blöjorna. Risken är då även stor att barnet får blöjeksem. Tvättmedel som är framtaget för tygblöjor är lättare att spola ur och därför är dessa bättre att använda när tvättmaskinen har dålig tvätteffekt. 

 

De flesta tygblöjetillverkare rekommenderar att man väljer ett program i sin tvättmaskin som

  • Först spolar med kallt vatten för att ta bort det värsta
  • En huvudtvätt som är tillräckligt lång så att tvättmedlet kan jobba
  • Dubbel efterspolning så att inga tvättmedelsrester finns kvar

Tygblöjor och gemensam tvättstuga: 

Har du ingen egen tvättmaskin eller vill du inte tvätta var 3:e dag, är det att fördrar att skölja ur även kissblöjor och låta de torkar innan du lägger ner den i smutstvätten. På så sätt undviker du dåligt lukt och bakteriearterna har det svårt att föröka sig.  
Enklast är det att använda ett tygblöjesystem som torkar fort i rumstemperatur, till exempel pocketblöjor, skal med inlägg, vikblöjor eller AI3 blöjor som också genererar väldigt lite tvätt.