Guide för ullbyxor

Ull är temperaturegulerande och kan andas, därför är den mycket bra för barn med känslig hud. Lanolin är ett fett som finns i ull och är smuts- och vätskeavstötande, därför behöver ull inte tvättas så ofta, det räcker med att vädra.

Ullbyxor är perfekta till natten eller om intervallen mellan blöjbyten ska vara längre. Urin sönderdelas och ammoniak bildas om temperaturen är högre (till exempel i sängen), det är anledningen varför nattblöjor luktar obehaglig på morgonen. Dessutom irriterar ammoniaken barnets hud och kan orsaka en röd rumpa. Ull är självrengörande och har en förmåga att inte ta åt sig smuts och dåliga lukter. Helt unikt är också att ull kan bära en tredjedel av sin vikt i vätska utan att kännas våt. Det tar lång tid innan man känner fukt ifrån ett plagg i ren ull.

Ullbyxorna behöver man tvätta om de är nya, har kommit i kontakt med bajs eller om de känns ofräscha. De flesta tvättar sina ullbyxor var 3-6 vecka. Efter man har tvättat sina ullbyxor behöver man återfetta dem.

Så tvättar du ullbyxor eller inre blöjor från CUlla di Teby eller Windelmanufaktur

Du kan tvätta ullbyxor med tvättmedel för ull i tvättmaskinen på ullprogram eller för hand. Om du tvättar för hand ska du inte gnugga utan krama igenom plagget ordentligt innan du sköljer ur det. Har det kommit bajs på ullbyxan så behandlar du fläcken med lite galltvål. Även här gäller det att inte gnugga utan att krama! Skölj ur ordentligt och tvätta som vanligt.

Så här återfettar du en ullbyxa eller en inre blöja från Culla di Teby eller WIndelmanufaktur 

Vi rekommenderar att man använder rent lanolin (adeps lanae anhydricus) för en ullkur på ullbyxor. Här kan du köpa lanolin. 

Du behöver: 

- En ren ullbyxa, det spelar ingen roll om den är torr eller blöt

- En stor skål, hink eller något liknande. Den bör vara ren och får inte ha vassa kanter eller annat som kan skada ullen.

- Diskmedel, det löser upp fettet och hjälper till så att lanolinet fördelar sig i vattnet. 

- En tekopp och en tesked

- hett vatten

- Lanolin (adeps lanae anhydricus)

Gör så här: 

1) Är din ullbyxa stickad i dubbla lager eller av en dra-upp-modell vänder du ut-och-in på byxan. Har den kardborre, stäng den.

2) Fyll i lite av det kokande vattnet i en tekkopp och blanda i en 1/2 tesked lanolin. Tillför ett stänk diskmedel och vispa allt ordentligt tills blandningen är jämnvit och lanolinet har löst upp sig. 

3) Häll vatten i skålen, hinken eller vad du nu har valt och häll i din lanolinblandning. Vispa allt ordentligt. Det behöver inte vara jättemycket vatten utan bara så mycket att ullplagget är helt täckt med det.

4) Lägg i ullbyxan i det nu svala vattnet och tryck ner byxan ordentligt.

5) Ullbyxan bör vara helt under vatten. Låt den ligga i minst 2 timmar eller helst över natten. Ta upp byxan och krama ur vattnet. Lägg den sedan mellan två handukar och rulla ihop dem för att trycka ur restvattnet. 

6) Låt ullbyxan torka i rumstemperatur på torkställningen. 

Grattis! Visst var det enkelt att tillverka en egen ullkur!

Se alla våra tygblöjor i ull här