Guide för ullbyxor

Ull är temperaturregulerande och andas, därför är det ett mycket bra material för barn med känslig hud. Lanolin är ett fett som finns i ull och det är både smuts- och vätskeavstötande, samtidigt som det neutraliserar urin, därför behöver ull inte tvättas så ofta, det räcker oftast med att vädra. Ullbyxor behöver kuras när de är nya eller har tvättats, dvs man tillsätter lanolinet som gör de vätsketäta. Läs hur du gör längre ned!

Ullbyxor är perfekta till natten eller om intervallen mellan blöjbyten ska vara längre. Ull är självrengörande och har en förmåga att inte ta åt sig smuts och dåliga lukter. Helt unikt är också att ull kan absorbera en tredjedel av sin vikt i vätska utan att kännas vått. Det tar lång tid innan man känner fukt ifrån ett plagg i ren ull.

När skall ullbyxor tvättas då? Jo när har kommit i kontakt med bajs eller om de känns/luktar ofräscht. Har det tex bara kommit bajs på en liten fläck är det bästa att punkttvätta med lanolintvål så slipper du tvätta och kura hela blöjan. Är det en hårdare fläck går det även bra att börja med galltvål och sedan avsluta med lanolintvålen.
De flesta tvättar sina ullbyxor var 3-8 vecka. Efter man har tvättat sina ullbyxor behöver man återfetta dem.

Så här tvättar du ullbyxor, ullskal eller inre blöjor från Culla di Teby, Popolini eller Windelmanufaktur

Du kan tvätta ullbyxor med tvättmedel för ull i tvättmaskinen på ullprogram, eller för hand. Om du tvättar för hand ska du inte gnugga utan krama igenom plagget ordentligt innan du sköljer ur det. Har det kommit bajs på ullbyxan så behandlar du fläcken med lite galltvål. Även här gäller det att inte gnugga utan att krama! Skölj ur ordentligt och tvätta som vanligt.

Så här återfettar du en ullbyxa eller en inre blöja från Culla di Teby eller WIndelmanufaktur 

Vi rekommenderar att man använder rent lanolin (adeps lanae anhydricus) för en ullkur på ullbyxor. Här kan du köpa lanolin

Du behöver: 

- En ren ullbyxa, det spelar ingen roll om den är torr eller blöt

- En stor skål, hink eller något liknande. Den bör vara ren och får inte ha vassa kanter eller annat som kan skada ullen.

- Olivtvål som löser upp fettet och hjälper till så att lanolinet fördelar sig i vattnet. (Det går även bra med en droppe diskmedel, men jag personligen tycker det sliter onödigt mycket på ullen)

- En kopp/djupt fat och en tesked

- hett vatten

- Lanolin (adeps lanae anhydricus)

Gör så här: 

1) Är din ullbyxa stickad i dubbla lager eller av en dra-upp-modell vänder du ut-och-in på byxan. Har den kardborre, stäng den.

2) Fyll i lite av det kokande vattnet i en tekopp och blanda i en 1/2 tesked lanolin. När lanolinet smält, tillför olivtvål (antingen lägger du i hela tvålen tills blandningen är helt mjölkvit, och tar då upp den, eller så river du loss lite flagor med rivjärn eller en kniv) och vispa allt ordentligt tills blandningen är jämnvit och lanolinet har löst upp sig helt. Du skall inte kunna se någon fettdroppe alls på toppen, då tillsätter du mer olivtvål! 

3) Häll i lanlionblandningen och tillsätt vatten i skålen, hinken eller vad du nu har valt och för att ha kuren i. Rör ordentligt. Det behöver inte vara jättemycket vatten utan bara så mycket att ullplagget är helt täckt.

4) Känn efter så att kuren inte är mer än fingervarm och lägg i ullbyxan i kuren. (Är vattnet varmare än 35 grader kan ullen tova sig)
Krama försiktigt igenom ullbyxan 2-3 gånger och se till att den är täckt av vatten. 

5) Ullbyxan bör vara helt under vatten, annars kommer delen som ligger vid ytan att bli fetare än resten av byxan. Låt den ligga i minst 1 timme eller helst över natten. Ta upp byxan och krama ur vattnet och skölj sedan ur den tills vattnet är klart (Mycket ull fäller lite när det är blött och det räcker oftast att krama/skölja ur den ca 3 gånger om du inte ser när vattnet är klart). Lägg den sedan mellan två handdukar och rulla ihop dem för att trycka ur restvattnet. 

6) Låt ullbyxan torka plant i rumstemperatur på torkställningen. 

Klart! Visst var det enkelt att tillverka en egen ullkur!

Se alla våra tygblöjor i ull här