Avo&Cado Lanolin - 100g

  • 100 kr

Avo&Cados lanolin kommer i en liten plastburk och är fritt från vatten och bekämpningsmedel. Lanolinet används för att återfetta ullbyxor och ullskal för at

Läs mer
I lager.
Stock: 3
Share

Avo&Cados lanolin kommer i en liten plastburk och är fritt från vatten och bekämpningsmedel. Lanolinet används för att återfetta ullbyxor och ullskal för att de skall hålla tätt. Det går även utmärkt att använda lanolin, i en mindre mängd för att fräscha upp ullkläder och såklart på ytterkläder i ull för att få dem att stå emot väta. 

Gör så här: 

1) Vänd ullbyxan/ ullskalet ut och in. Har den kardborre, stäng den. Du kan lägga i flera plagg samtidigt, men se till att de har samma färg, då blöt ull ofta släpper färg och det lätt blir missfärgningar annars.

2) Häll i några dl kokande vattnet i en skål, hink eller lämpligt kärl och blanda i en 1/2-1 tesked lanolin. Tillför olivtvål samtidigt som du rör i blandningen tills blandningen blir jämnt vit  och ser ut som lättmjölk, och lanolinet har löst upp sig helt. Får du det inte att se ut som mjölk, tillsätt mer tvål. Ligger det små mikroskopiska bubblor kvar på ytan av lanolin, tillsätt lite mer tvål, annars kan det bli lanolinfläckar på plagget. (De går oftast bort vid nästa kur, om du skull råka ut för det.) 

3) Häll i varmt till ljummet vattnet i skålen, hinken eller vad du nu har valt och häll i din lanolinblandning. Blanda allt ordentligt. 

4) Lägg i ullbyxan när vattnet är behagligt att ha händerna i (ej varmare än ca 35grader, då kan de tova sig/krympa) och tryck försiktigt ner byxan så den täcks av vattnet. Krampa försiktigt igenom den 2-3 gånger

5) Ullbyxan bör vara helt under vatten. Sticker den upp, kommer delen som är vid ytan att bli extra fet. Låt den ligga i minst 1 timme eller helst över dagen/natten. Ta upp byxan och krama ur vattnet. Skölj ur byxan i svalt vatten tills vattnet är klart. Krama ur byxan och lägg den sedan mellan två handdukar och rulla ihop dem för att trycka ur restvattnet. 

6) Låt ullbyxan torka plant i rumstemperatur på torkställningen. 

Klar! Visst var det enkelt att tillverka din egen ullkur och kura ditt ullplagg?

Ursprung: Tyskland.